homedisclaimersitemap  
 
FAQ: Veel gestelde vragen
 
Hieronder volgen de meest gestelde vragen:
 
Vraag: Waarom is SolarVenti een betere oplossing dan een conventionele electrische ontvochtiger?
 
Antwoord 1: De conventionele Luchtontvochtigers kunnen ophouden te werken als bijvoorbeeld de opvangbak vol is, bij elektriciteitsstoring, gesprongen zekeringen, enz.. In dat geval heeft zo'n apparaat geen enkel effect en wordt uw woning nog steeds niet ontvochtigd.
 

Antwoord 2: Een SolarVenti werkt uit zichzelf waardoor u zich hierover geen zorgen hoeft te maken. Het systeem heeft geen onderhoudskosten en neemt geen plaats in binnenshuis. U heeft geen last van kabels en afvoerleidingen die over de vloer liggen.

 

Antwoord 3: SolarVenti is de beste oplossing van een luchtontvochtiger voor mensen die milieubewust omgaan met energie en daarnaast kostenbewust zijn. SolarVenti verbruikt geen netstroom maar gebruikt slechts energie van de zon. Na de aanschaf is het gebruik dus tientallen jaren gratis.

 

Antwoord 4: De normale luchtontvochtigers werken niet goed beneden de 5°C. De condensor verandert dan in een blok ijs. Bij die temperatuur kan de luchtvochtigheid zeer hoog zijn. Net wanneer u het apparaat echt nodig hebt werkt het niet. Veel van deze apparaten hebben daarom een defrost-stand ingebouwd waar weer extra energie voor nodig is. Het probleem blijft dat zij inefficiënt werken bij lage temperaturen, zodat u het gebouw moet verwarmen wil het behoorlijk functioneren. Daarnaast wordt de lucht niet ververst.

 
Vraag: Zijn er genoeg uren zon in Nederland?
 
Antwoord: Ja! In Nederland zijn er meer zonuren dan in de koude maanden van het jaar dan in de Scandinavische landen waar SolarVenti nu reeds een opmerkelijk succes is. In een normaal jaar heeft Nederland meer dan 1450 uren zonneschijn.
 

Vraag: Hoe haalt SolarVenti het vocht uit de lucht?

 

Antwoord: Warme droge lucht absorbeert veel meer vocht dan koude lucht. Na een koude nacht is buiten alle vochtigheid in de lucht op de grond neergeslagen in de vorm van dauw en is de atmosfeer koud maar droog. Schijnt de zon direct op de SolarVenti, dan begint de ventilator te werken, neemt deze koude droge lucht op en verwarmt het alvorens het in uw huis te blazen. De lucht in de binnenruimte, meestal veel vochtiger, wordt naar buiten geperst via de normale ventlatieopeningen. De binnenlucht wordt dus ververst met droge buitenlucht. De ventilator werk alleen als de zon ongehinderd op het paneel kan schijnen. Gaat de zon schuil achter de wolken, dan werkt de ventilator niet. Dit om te voorkomen dat bij bewolkt en dus mogelijk regenachtig weer, vochtige lucht naar binnen wordt gehaald.

 

Vraag: Kan ik SolarVenti als enige vorm voor het verwarmen van de ruimte gebruiken?

 

Antwoord: SolarVenti werd ontworpen als luchtontvochtiger. Het feit dat de grotere systemen inderdaad een aantoonbare werkelijke verhoging van de temperatuur door middel van de opgewarmde ingeblazen lucht veroorzaken, betekent niet dat u het als enige verwarming kunt gebruiken in elk gebouw. Aangezien de zonneschijn niet constant is, kunt u een andere (aanvullende) bron van warmte tijdens avonden en donkere periodes nodig hebben.

 

Vraag: Kan ik mijn SolarVenti zelf installeren?

 

Antwoord: Ja, meestal wel! Als u een handige doe-het-zelver bent of zo iemand wil u er mee helpen, kunt u een SolarVenti installeren. Het benodigde gereedschap zijn een boor, een schroevedraaier en een waterpas. Voor wanden van hout of alluminium gebruikt u een decoupeerzaag of grote gatenzaag (102mm of 127mm afhankelijk van het model SolarVenti). Als u uw SolarVenti op een bakstenen muur monteert kunt u mogelijk een diamantboor huren bij de plaatselijke Doe-het-zelf zaak. Een alternatief is om met een normale steenboor rond een afgetekend gat gaten te boren om vervolgens met een beitel het hart te verwijderen. Het boren van een gat in een betonmuur zal meestal door een gespecialiseerd bedrijf moeten gebeuren. Ook bij montage op een dak dient u de nodige kennis van zaken te hebben of een aannemer in te schakelen. Wij geven u graag advies over de meest eenvoudige manier om uw SolarVenti te installeren.

 
Vraag: Waar zou ik mijn SolarVenti moeten monteren?
 

Antwoord: De beste werking krijgt u als het systeem wordt gemonteerd op een muur op het het zuiden, zuidoosten of zuidwesten. Voor een goede werking op een plek die niet door schaduw van dakoversteek of bomen wordt bedekt. Mocht wandmontage hierdoor problemen opleveren, is er een apparte dak-montage-set verkrijgbaar waarmee u het systeem op het dak kunt monteren.

 

Vraag: Wat is de levensduur van een SolarVenti? Welke waarborg geeft u?

 

Antwoord: Wij kunnen u hier geen concreet antwoord op geven, maar de originele prototypes-SolarVenti die in Denemarken werden geïnstalleerd, meer dan 10 jaar geleden, functioneren nog steeds en vertonen geen enkele vorm van slijtage. Daarnaast krijgt u bij elk systeem twee jaar garantie op het functioneren. (behalve voor defecten door beschadigingen van buiten af)

 

Vraag: Hoe werkt een SolarVenti?

 
Antwoord: De luchtontvochtiger van SolarVenti is ontworpen om van de duidelijk aanwezige relatieve vochtigheidsverschillen gedurende een groot aantal dagen per jaar gebruik te maken. Op een koude heldere winterochtend bijvoorbeeld, is het grootste deel van de waterdamp in de lucht als dauw neergeslagen zodat de relatieve luchtvochtigheid laag is. Zodra de zon het paneel van de SolarVenti raakt, zal het de koele lucht beginnen aan te zuigen, de lucht te verwarmen in de collector en het de aangesloten ruimte binnen te blazen. Omdat warmere lucht een grotere capaciteit heeft voor het opnemen van vocht, wordt het vocht in de binnenruimte opgenomen en door de aanwezige ventilatieopeningen naar buiten geperst. Hierdoor wordt uw bezit keurig droog en geventileerd met verse, (licht) verwarmde buitenlucht.
 
Vraag: Zal mijn SolarVenti in de de zomermaanden efficiënt zijn?
 

Antwoord: In de praktijk niet echt, daar is de SolarVenti ook niet voor bedoeld. Op de meeste warme zonnige dagen in de zomer hebben wij graag de deuren en ramen open om van de frisse lucht te genieten zodat er geen behoefte is om daarvoor uw SolarVenti aan te zetten. Wordt de ruimte niet bewoond of gebruikt, dan blijft er natuurlijk wel het voordeel van de ventilatie op elk moment dat de zon op het paneel schijnt. Als extra kan er een coolingkit worden geleverd. Het is een ventilator te plaatsen in de wand aan de koude noordzijde, electrisch aangesloten op de zonnecel, die dan relatief koele lucht naar binnen blaast elke keer als de zon op de op het zuiden geplaatste SolarVenti schijnt. Via een thermostaat is in te stellen wanneer er warme, danwel koele lucht naar binnen geblazen wordt.

 
Vraag: Heeft het gebruik van een SolarVenti invloed op de gezondheid?
 

Antwoord: U kent het vast wanneer u na langere tijd in uw vakantiehuis caravan of chalet komt, een muffe lucht komt u tegemoet. U ruikt dan schimmels die groeien op de vochtige onzichtbare stofdeeltjes en verder gassen die vrijkomen uit vloer, wanden en meubilair en zich ophopen in de ongebruikte vertrekken. Met de deuren en ramen tegenover elkaar open, bent u het na 1 of 2 dagen wel kwijt. Alleen met het op een hoog niveau houden van de verwarming gecombineerd met extra ventileren, dus met hoge energiekosten, kunt u dat voorkomen. Deze muffe lucht met de sporen van allerlei schimmels is niet enkel onprettig maar eveneens ziekmakend voor bijv. mensen met astma. Met SolarVenti wordt elke keer als de zon op het paneel schijnt, verse droge en zuurstofrijke lucht naar binnen geblazen. De muffe lucht en dus de schimmels en mogelijk schadelijke gassen zijn daarmee verleden tijd.

 
Vraag: Hoeveel energie kan ik met SolarVenti besparen?
 
Antwoord: Zoals u in het modellenoverzicht kunt lezen kent elk type een maximaal mogelijke warmteafgifte. De besparing is echter beter op een andere wijze in beeld te brengen. Voor een gewenste relatieve luchtvochtigheid van 60% waarbij er niet de problemen zijn van muffe lucht ect., is een gemiddelde temperatuur nodig van 18°C. Als de luchtvochtigheid op een andere wijze op 60% gebracht kan worden is een temperatuur van 3 tot 5°C. voldoende. (vorstvrij) Het verschil aan benodigde energie kan voor de koude periode voor een gemiddelde vakantiewoning al snel oplopen tot 4000 kwh./jaar. Bovendien is het zo dat na langere afwezigheid door de droge lucht de ruimtes veel sneller op temperatuur komen. Al het water dat normaal in de lucht zit,(vele tientallen liters) hoeft niet verwarmd te worden. Het voelt sneller behaaglijk aan.