homedisclaimersitemap  
 
Het principe:
 

Bezit van een vakantiewoning, caravan of boot heeft maar één nadeel: u kunt er niet het hele jaar zijn. Lastig, want leegstaande ruimtes worden in de winter vochtig, wat voor muffe luchtjes zorgt en schimmel, roest en rot in de hand werkt. Met als resultaat een ongezond leefklimaat.

Met de Solar Venti zonnewarmtecollector is dit goedkoop en eenvoudig te verhelpen. De collector verwarmt de frisse buitenlucht, en blaast deze met behulp van zonne-energie naar binnen. Zo heeft uw tweede thuis het hele jaar een droog, fris en warm klimaat - ook als u er niet bent.

 
Hoe werkt het:
werking Solar Venti
Hiernaast het werkingsprincipe in een zijaanzicht:
De lucht wordt via de achterzijde van het paneel door kleine gaatjes aangezogen en door een zwart filter geleidt. Het filter wordt opgewarmd door de zon en geeft zijn warmte af aan de lucht. De lucht wordt vervolgens door de zonaangedreven ventilator naar de te verwarmen ruimte gevoerd.

De doorvoer naar de kamer wordt afgesloten met  een schotelklep. In de woonruimte wordt een schakelaar of (optioneel) een thermostaat gemonteerd. De meegeleverde aansluitkabel uit het paneel wordt hiermee verbonden.

Zodra de zon schijnt gaat de ventilator draaien en zorgt daarmee voor een constante toevoer van warme lucht die aangezogen wordt door de gaatjes in de achterzijde van het paneel en uitgeblazen wordt in de woonruimte.

De zonnecollector werkt automatisch op zonne-energie en is volledig onafhankelijk van het stroomnet. Daardoor is ook bij uw afwezigheid een zorgeloos gebruik gegarandeerd.

Waarom de zon?

De zon produceert ongeveer 800 W/m2 als ze schijnt. En in Nederland schijnt ze meer dan 1600 uren per jaar. Het is dan ook lonend om deze energie te gebruiken.

Doordat uw woning droog blijft heeft u, als u uw woning weer betrekt, minder warmte (energie) nodig om de ruimte te verwarmen. U hoeft niet onnodig te stoken om het vocht uit de ruimte of wanden te verdrijven. Een bijkomend effect is dat de SolarVenti meehelpt uw woning de gehele winter vorstvrij te houden en u een forse besparing op uw energierekening geeft.

 

Warmer dan u denkt.

Het aantal zonuren in de winter in Nederland is voldoende om de ruimte fris en droog te houden. Al na enkele minuten zonneschijn wordt er 25 tot 150 m3 lucht per uur naar binnen geblazen, die 15 tot 40°C warmer is dan de buitenlucht. De waarden zijn afhankelijk van het gekozen SolarVenti-type en de instelling van de luchthoeveelheid. Op deze manier wordt koude, vochtige lucht vervangen door verwarmde, droge lucht.
 
 
Installatie:

De luchtcollector en de zonnecel kunnen verticaal of horizontaal op een muur op het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten worden gemonteerd. Dit onder een hoek tussen de 60 en 90 graden voor een optimale werking van het systeem.

Eventueel is het ook mogelijk om het systeem op het dak te monteren met behulp van de optionele verkrijgbare dakmontagekit.
Het SolarVenti warmtepaneel wordt dan met een meegeleverd aluminium frame bevestigd op het dak. Voor de doorvoer van de luchtslang wordt een opening gemaakt in het dak, dat afgewerkt wordt met een (water)afsluitende dakpan of flexibele montageflens.

De montage is vrij eenvoudig met behulp van slechts een boormachine en schroevendraaier. Voor de muurdoorvoer hebt u extra gereedschap nodig of kan een daarin gespecialiseerd bedrijf behulpzaam zijn.
 
Brochure SolarVenti